Monday, January 11, 2016

فرتور روز نژادپرستی در امریکا



◀ روشنگری و فرهنگسازی:
فرتور روز نژادپرستی در امریکا
روز نخست دسامبر سال ۱۹۵۵، رزا پارکس، هنگامیکه سوار بر اتوبوس به سمت محل کار خود در حرکت بود، به این مساله که سیاه‌پوستان می‌بایست جای خود را به سفیدها بدهند، ‌اعتراض کرد. این اعتراض که با ورود پلیس و بازداشت رزا همراه بود، سر و صدای زیادی درپی داشت و سیاهان را تشویق کرد که برای دستیابی به حقوق خود تلاش بیشتری کنند. در این فرتور باراک اوباما در اتوبوس معروف رزا پارکس و در ۶۰ سالگی این رویداد دیده می‌شود.

رُزا پارکس (۴ فوریه ۱۹۱۳-۲۴ اکتبر ۲۰۰۵) یک زن سیاه‌پوست (آمریکایی آفریقایی‌تبار) آمریکایی و از فعالان جنبش حقوق مدنی آمریکا بود که بعد توسط کنگره آمریکا به عنوان «مادر جنبش آزادی» و «بانوی نخست جنبش حقوق مدنی» شناخته شد.
رزا پارکس به این خاطر مشهور است که در روز ۱ دسامبر سال ۱۹۵۵ از دادن صندلی‌اش در اتوبوس به یک مرد سفیدپوست خودداری کرد و در نتیجه بازداشت و جریمه شد.

وی در تاریخ آمریکا جایگاه ویژه‌ای دارد و اقدام اعتراض‌آمیز وی در روز اول دسامبر سال ۱۹۵۵ در ایالت آلابامای ایالات متحده آمریکا علیه مقررات نژادی نقطه آغاز نمادین جنبش حقوق مدنی سیاهان آمریکا قلمداد می‌شود. خودداری رزا پارکس از واگذاری صندلی‌اش در یک اتوبوس شهری به یک مرد سفیدپوست و بازداشت متعاقب وی به تحریم گسترده شبکه ترابری همگانی توسط سیاهان منجر شد و به اعتراضات گسترده‌تر دامن زد. کشیش جوانی به نام مارتین لوتر کینگ که رهبری جنبش مدنی سیاهان را به عهده گرفت، سازماندهی آن تحرکات را به عهده داشت. جنبش اعتراضی او سرانجام به تصویب قانون حقوق مدنی سال ۱۹۶۴ انجامید که هرگونه تبعیض نژادی در آمریکا را ممنوع می‌کرد.

پارکس در سال ۲۰۰۵ در سن ۹۲ سالگی درگذشت و در ساختمان کپیتال هیل در واشنگتن دفن شد. وی تنها زن سیاهپوست تاریخ آمریکا است که در چنین مکانی دفن شده‌است.
...

No comments:

Post a Comment